Selecció musical feminista

Els mandrils reusencs Pol Benach i Xavier Mèlich ens han preparat una selecció musical transoceànica amb diferents grups que reivindiquen el feminisme en les lletres de les seves cançons.

Esteu preparades per ballar? La Jordina Arnau, us hi convida!

Bona nit! Avui el fil musical el dediquem a les lletres feministes i a la música que denúncia els abusos i les injustícies que perpetua el patriarcat. El hip hop i el rap, el rock o el folk són gèneres habituals en la denúncia feminista, però també podem trobar regatona o bachata.
Comencem amb la música de protesta del cantautor mexicà León Chávez Teixeiro i el seu tema La mujer (se le va la vida).

Ara fa vint anys que Ulls d’inadaptats ens marcarva a totes. A més de presentar-nos al cantautor mexicà León Chavez. CAL TREURE AIXÒ QUE ESTÀ EN VERMELL. Poso tros correcte titulat ulls d’inadaptats.
De Mèxic viatgem a Guatemala, on el hip hop de Rebeca Lane fa temps que lluita ben fort contra l’opressió masclista. Rebeca Lane. Bandera Negra.

De Guatemala a Xile amb la gran Ana Tijoux i el seu hip hop folklòric. El tema no pot ser un altre: Antipatriarca.

Seguim amb el hip hop, ara de Madrid arriba un grup, nascut l’any passat però amb una força i qualitat que promet molt. La Ira, amb el seu tema Soy.

No ens movem de Madrid, per presentar Tremenda Jauría. El grup madrileny ha publicat cd aquest any i ja s’ha passejat per la majoria de festes majors del país. Bon exemple de que la lluita feminista no entén de gèneres musicals. Escoltem el seu tema Esta Noche.

De la mà de Maio & Bita escoltareu l’exemple definitiu de com fer reggaeton feminista sense embuts. Escoltem Sombra.

Malgrat la mala qualitat de so, en aquesta llista és obligatori posar un tema de De espaldas al patriarcado. Tranquil·les, estan enregistrant el seu primer CD i ho podrem escoltar millor.

Pupil·les Dilatives, les raperes valencianes ens proposen una mica de Gresca!

El Diluvi també hi te molt a dir amb el seu himne a la llibertat. I tu, sols tu.

Mafalda i la seva força al micròfon ens porta En Guerra del seu disc Nos deben una vida.

Tornem a llationoamèrica per escoltar les cançons de Miss Bolivia, pseudònim de la cantant argentina Paz Ferreyra. Amb la seva mescla de hip hop, dance i cúmbia s’està colant als circuits de música comercial amb lletres d’emancipació i apoderament. Miss Bolivia canta Libre atrevida y loca.

A qualsevol selecció musical Orxata hi ha de ser. Escoltem Ausonia Guevara del 2.0

Interessantíssimes les manifestacions del duo teatral Las XL. Aquestes noies, us faran pixar de riure amb el seu espectacle àcid de monòlegs i cançons versionades. Aquí us deixem una petita mostra.

La polseguera ens va regalar La Dona d’aigua de la Gossa Sorda. Convidada d’honor a aquest recull musical.

Per tancar la llista les grans Krudas Cubensis. Aquestes cubanes ja fa més de vint anys que lluiten cantant contra el masclisme i l’homofòbia. Mi cuerpo es mio de Krudas Cubensi!

Fins aquí la selecció que aquesta setmana l’hem dedicat a la musica feminista. Esperem que us hagi agradat i fins la setmana que ve! Per acabar us deixem amb Eina per que seguiu planificant el setge! Bona nit!

Et pot interessar...