Ara que entrem en els mesos més freds de l’any és quan l’augment desproporcionat que s’ha donat en els preus de la llum i el gas comencen a estrènyer moltes llars. I és que l’augment dels subministraments ha septuplicat el dels sous. La situació d’emergència habitacional i pobresa energètica, que dóna dades creixents a casa nostra, pot derivar en incidents greus que poden arribar a ser mortals.

Venen al cap casos com el de la Rosa, una anciana de Reus que va morir a causa d’un incendi provocat per una espelma, després que Gas Natural Fenosa li tallés la llum, passant per sobre de la llei 24/2015 contra la pobresa energètica. El de la Rosa és un dels casos més mediàtics, però com el seu, hi ha molts casos que no són detectats com a pobresa energètica encara que n’hi hagi indicis.

Uns dels actors que podrien ajudar a visibilitzar les conseqüències de la crisi energètica són els bombers, per això van signar un acord el 2016, juntament amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica, amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat per a recollir dades específiques en els informes dels bombers per determinar i quantificar l’abast dels casos de pobresa energètica. Però aquest acord no s’està complint com hauria. En parlem amb Antonio Del Rio, portaveu d’UGT Bombers, treballador al Parc de Badalona. 

 

Aquesta entrevista és fruit de la col·laboració entre Ràdio Terra i la Fundació Periodisme Plural, per a un periodisme cooperatiu i col·laboratiu, per aquest motiu a més a més d’escoltar-la, també podeu llegir l’entrevista

 

Et pot interessar...