Què és Ràdio Terra? Coneix el projecte!

EL PROJECTE

L’Associació per la Comunicació Popular als Països Catalans és una entitat sense ànim de lucre que neix l’any 2014 a la ciutat de Reus (el Baix Camp), amb l’objectiu d’impulsar un espai comunicatiu català que contempli el conjunt dels Països Catalans.

Premi Joan Coromines 2016 “Per la iniciativa de fer una ràdio de comunicació popular per als Països Catalans, enfocada a la transformació social, amb criteris de pluralitat i diversitat.”

La divisió administrativa que pateix el poble català no ha permès en les darrers dècades de construir un espai comunicatiu propi, sinó que aquesta divisió també s’imposa als mitjans de comunicació, provocant la imposició de cosmovisió espanyola o francesa en el marc comunicatiu.

En paral·lel, en els últims anys s’ha produït l’emergència d’una multiplicitat de projectes comunicatius de caràcter social i independent, que aposten per una eina d’informació independent i d’una organització horitzontal i cooperativa. Tanmateix, no existeix cap vincles entre totes aquestes experiències, la majoria d’elles a escola local o comarcal, però també d’àmbit autonòmic o nacional.

L’11 de Setembre de 2014, inicia les seves emissions Ràdio Terra. El projecte comunicatiu d’aquesta associació, que compte amb el suport de prop de quatre-cents socis, la participació d’un centenar de periodistes voluntàries i de més d’una vintena de mitjans de comunicació escampats arreu dels Països Catalans.

Després de dos anys d’experiència hem sigut capaços de “teixir un país de veus, des de tots els racons i amb tots els accents” i de rebre el reconeixement d’entitats de promoció de la cultura i de la llengua, de diferents universitats i de mitjans de comunicació. Ara, afrontem una nova etapa del projecte, que pretén consolidar Ràdio Terra com un node principal d’aquesta xarxa de mitjans de comunicació d’arreu i que plantegi socialment la necessitat de vertebrar des de l’àmbit públic, privat i social un marc comunicatiu propi que traspassi les fronteres administratives i mentals que ens han imposat.

 

MITJANS COL·LABORADORS

Pilota Veu
Pilota Veu
Ràdio Arrels
Ràdio Arrels
Apunt. Info
Apunt. Info
Ràdio Aktiva
Ràdio Aktiva
Acicom
Acicom
Racó Català
Racó Català
ContraInfo.cat
ContraInfo.cat
Ràdio Pinsània
Ràdio Pinsània
La veu del País Valencià
La veu del País Valencià
Ràdio Matarranya
Ràdio Matarranya
Ona Mediterrània
Ona Mediterrània
Pallars Digital
Pallars Digital